söndag 28 oktober 2012

Folkuppror och seger i Panama

Efter en veckas folkresning i regionen Colon tvingades högerregeringen Ricardo Martinelli och landets kongress, upphäva lagen som möjliggjorde att sälja offentlig mark till hugade spekulanter.
Det var en blodig vecka som slutade med tre döda, massor av skadade människor och sammanlagt 800 fängslade.
Bakgrunden till det folkliga ursinnet var lagen från den 19 oktober som möjliggjorde privatisering av statlig mark i den så kallade ”Zona Libre”, ett område som genererar 30.000 arbetstillfällen fördelade på 3.000 mindre företag. Den Fria Zonen i Colon anses vara den största i världen efter Hong Kong och generar varje år 100 miljoner dollar till statskassan.
Upproret mot lagen förvandlades under veckan till en landsomfattande protest där det starka Byggnadsarbetarförbundet SUNTRACS, lärare och studenter samt vänsteralliansen den Breda Fronten anslöt sig. SUNTRACS inledde en generalstrejk, bland annat i kanalområdet som för närvarande byggs ut i ett jätteprojekt. Panama paralyserades praktiskt taget.
Missnöjet med den ekonomiska politiken kanaliserades av massprotester som skakade om regimen till den grad att president Martinelli, som befann sig på resa i Asien, tvingades avbryta sin turné och resa tillbaka till Panama.

Isolerad president

Martinelli försökte trixa och föreslog att bara upphäva den artikel i lagen som möjliggjorde privatisering i lagen. Men styrkeförhållandena hade under protesternas förändrats markant och parlamentsledamöterna insåg att deras politiska framtid stod på spel och röstade, under tre dagar och tre omröstningar, för att hela lagen skulle upphävas.
– Det är bara genom kampen och att folket går ut och intar gatorna som det går att besegra Martinellis antifolkliga och fosterlandsförrädiska politik. Nu går vi ett steg till och kräver att Martinelli avgår! säger den Förenade Folkrörelsen MPU i ett uttalande.
Dick Emanuelsson